Certyfikat
Nie
infolinia:
Poniedziałek - Piątek
700 - 1500
lubuskiebazarek@lodr.pl
Powiat zielonogórski / Gmina Bojadła
MIÓD KREMOWANY
Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia płynną konsystencję w stałą (krystalizuje). Powstające kryształy często są gruboziarniste i trudne do wydobycia ze słoika. Dzięki kremowaniu miód uzyskuje kremową konsystencję i łatwo wyjmuje się go z naczynia i rozprowadza np. na pieczywie.
Technika przygotowania miodów kremowych (kremowanych) polega na mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (tj. miód w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. Dzięki temu miód ten nie krystalizuje na twardo. Należy dodać, że w trakcie tego procesu nic się do miodu nie dodaje, ani nic się z niego nie zabiera, a miód kremową konsystencję utrzymuje przez kilka miesięcy (nawet rok).
Właściwości miodu kremowanego są takie same jak miodu gatunkowego poddanego kremowaniu (najczęściej jest to miód rzepakowy, który często niedoceniany przez konsumentów w procesie kremowania zyskuje atrakcyjny wygląd).