Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

68 385 28 68

infolinia:

Poniedziałek - Piątek - 700  - 1500

lubuskiebazarek@lodr.pl

Zmiana Regulaminu

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

MIÓD KREMOWANY

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Tak

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

33,00 zł/kg Cena do negocjacji

Klenica

Powiat zielonogórski / Gmina Bojadła

MIÓD KREMOWANY

Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia płynną konsystencję w stałą (krystalizuje). Powstające kryształy często są gruboziarniste i trudne do wydobycia ze słoika. Dzięki kremowaniu miód uzyskuje kremową konsystencję i łatwo wyjmuje się go z naczynia i rozprowadza np. na pieczywie.

Technika przygotowania miodów kremowych (kremowanych) polega na mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (tj. miód w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. Dzięki temu miód ten nie krystalizuje na twardo. Należy dodać, że w trakcie tego procesu nic się do miodu nie dodaje, ani nic się z niego nie zabiera, a miód kremową konsystencję utrzymuje przez kilka miesięcy (nawet rok).

Właściwości miodu kremowanego są takie same jak miodu gatunkowego poddanego kremowaniu (najczęściej jest to miód rzepakowy, który często niedoceniany przez konsumentów w procesie kremowania zyskuje atrakcyjny wygląd).